Apostile si supralegalizari

Aveti nevoie de o apostila? Nu e nevoie sa alergati cateva zile prin oras. Ne ocupam noi de toate documentele. De la traducere, la legalizare, supralegalizare si aplicarea apostilei.

Apostila se poate aplica pe actele notariale in original, pe copiile legalizate notarial si pe traducerile legalizate

Aplicarea unei apostile inseamna aplicarea unei stampile pe actele oficiale ce urmeaza a fi folosite pe teritoriul unui alt stat. Apostile pot aplica autoritatile competente ale unui stat semnatar al Conventiei de la Haga. Apostilele sunt cerute pentru prevenirea utilizarii unor acte false, in vederea producerii de efecte juridice.

In Romania se pot apostila doar acte emise de autoritatile romane. Indiferent ca se apostileaza o copie legalizata notarial sau o traducere legalizata, originalul actului trebuie sa fie emis de autoritati din Romania.

Traducerea legalizata a unui act poate fi apostilata doar daca actul originalul a fost apostilat la randul sau de catre institutia competenta.

Pentru a putea aplica o apostila pe originalele actelor de studii preuniversitare (diploma de bacalaureat, certificat capacitate, certificat de calificare profesionala, foaie matricola s.a.m.d), documentele originale trebuie vizate in prealabil de catre inspectoratul scolar din judetul in care au fost emise actele.

Pentru a putea aplica o apostila pe originalele actelor de studii superioare (diploma de licenta, diploma de master, foaie matricole, s.a.m.d) acestea trebuie vizate in prealabil de catre Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor.

Nu pot fi apostilate pe original la Prefectura certificatele de nastere / casatorie / deces in format vechi (emise inainte de 1998), si nici traducerile legalizate ale acestora. Este necesara preschimbarea acestor certificate pentru a putea fi folosite in strainatate.

Pentru a obtine o apostila trebuie urmati anumiti pasi:

1. Documentul original trebuie vizat la Ministerul Justitiei sau Prefectura sau Camera Notarilor Publici, in functie de tipul documentului

2. Documentul original se traduce in limba tarii in care va fi folosit. Aceasta traducere poate fi facuta doar de un traducator autorizat de Ministerul Justitiei;

3. Traducerea este legalizata de catre un notar public;

4. Se aplica apostila la Camera Notarilor Publici sau la Tribunal